Kasteelpotten en inmaakmemories

“Kun jij eventueel zondag?” Eetschrijver op de voicemail. Da’s altijd een voorbode van Leuke Dingen Doen. Onderweg dus kannie opnemen. Een kleine sms correspondentie volgt. In de 2cv hophop naar huis. Of wij zondag 26 januari een impromtu-inwandel-inleiding-demo op Kasteel Groeneveld in Baarn kunnen geven. Natuuuuuurrrrrrrrlijk kunnen wij dat. En willen wij dat. Potteurs op niveau is ons immers! En daar past kasteligheid bij. Ahum ahum.

groeneveldZiet u dat hiernaast. Daar stonden wij dus in de oude keuken. Met onze weckketel, een inmaakpan, potties en een geïllustreerde inleiding op de geschiedenis en theorie van het inmaken. Warm geholpen door de crew van Het Kasteel werd het een succes! We vertelden, gaven innige inmaaktips, stoomden appelsap van de lokale appels en maakten peren in azijn met specerijen in. Bovenal hadden we enige gesprekken met de mensen die langskwamen. En leerden wij zo nog een oude inmaaktruc van een mevrouw:

haar oma was verpleegster en stampte voor het maken van jam altijd aspirientjes fijn. Bovenop de vers ingekookte jam legde zij standaard een laagje van de fijngestampte aspirientjes. Dat voorkwam dat er iets in ging groeien ook als het proces niet helemaal goed was gegaan. Voor het eten van de jam schepte je dat laagje van de jam af, vertelde ze. En kreeg je praktisch geen aspirientjes binnen. Voila!

Wij hadden m nog nooit gehoord. Eerlijk gezegd weten we ook niet of we dit nou met ons hand op ons inmaakhart aanraden. Maar een mooi stukje inmaakgeschiedenis is het wel! Daarop proostend met een zalig rood wijntje sloten we af bij het bezoekwaardige Grand Cafe Groeneveld. Dank aan eenieder voor un apres midi au Chateau!

Social Share Toolbar

About Margo

In 2011 gingen wij er met onze inmaakproducten op uit. En dat werd een succes! Dus in 2012 riepen we meteen: We Gaan Doorrrrrrrr. Met vaart, plezier en volledig gericht op zurigheid, hartigheid en zoutigheid. Oftewel: een levens sans jam. Met de droom om nog meer inmaaklekkers te ontwikkelen, chutneyliefhebbers en -makers wereldwijd te leren kennen en nieuwe inmaakwegen te bewandelen. Wandel je mee op ons zure, hartige en zoute inmaakpad?
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *